-

Värjäys: kasveja T

Tamarindus indica Tamarindi

[englanti tamarind · saksa Indische Dattel · havaiji wi]

Tamarindi on ikivihreän tamarindipuun ruskea palko. Tamarindipuu on parinkymmenen metrin korkuinen puu, sukunsa ainoa laji ja se kasvaa mm. Intialla ja Madagaskarissa. Kotoisin se on trooppisesta Afrikasta, mutta viljellään monissa subtrooppisissa maissa. Palosta saadaan punaruskeaa väriä, jossa on myös vähän tanniinia. Karavaanit yleensä ottivat tamarindia mukaansa hätävarakseen. Välimeren maissa ja Karibialla palkoa on käytetty makeiden juomien raikastamiseen. Se on myös laksatiivi.

Tamarindi -nimi tulee arabiankielisistä sanoista tamr hindi eli 'intialaiset taatelit'.

Taxus baccata Marjakuusi

Kts. Taxus

Thea sinensis (Tee)

[englanti black tea]

Lehdistä saadaan ruskeita sävyjä vaaleasta tummaan (riippuu seoksen voimakkuudesta ja värjäysliotuksen pituudesta) kaikkiin luonnonkuituihin. Polyesteriin teen väri tarttuu etikan avulla. Teevärjäystä on käytetty etenkin vanhan vaikutelman aikaan saamiseksi: kun vanhaan asusteeseen on pitänyt uusia esim. pitsiosa, joka uutena on vaikuttanut liian valkoiselta, sitä on hieman vanhennettu teevärin avulla. Teevärjäys tunnetaan mm. purjelaivapienoismallien tekijöiden keskuudessa: lievällä värjäyksellä purjeista saadaan käytetyn oloiset. Tee on hyvin tanniinipitoista, joten mitä pidempi liotusaika, sitä hauraammaksi tekstiili käy. Tanniinihapot vaikuttavat tekstiiliin vielä varsinaisen värjäyksen jälkeenkin.

Ohjeita: Hyvä suhde värjäykseen on kolme ruokalusikallista mustaa teetä kahteen kahvikupilliseen; myös pussiteetä voi käyttää. Tekstiilit värjätään liottamalla niitä teevedessä; mitä kauemmin liottaa ja mitä vahvempaa liuos on, sitä tummempaa väriä saadaan. Nosta teepussit tai siivilöi irtonaiset teenlehdet pois ennenkuin laitat tekstiilit joukkoon, muuten niistä voi jäädä läikkiä tekstiiliin. Tunnin liottamisella saadaan vaaleanruskea tai kellertävän ruskea väri, mutta kuituja voi liottaa jopa kaksi viikkoakin, jolloin tuloksena on tumma väri. [Kai]

Thelephora palmata

[ruotsi bucksvamp]

Ilman puretusta sekä aluna ja rautapuretuksella värjää rusehtavaksi. Myös sinistä värjäysainetta. Käytetty mm. Skotlannissa.

Thuja occidentalis Tuija

[Coniferae]

[englanti yellow cedar, tree of life, (American t. western) arbor vitae, cedrus lycea, false white cedar, hackmatack · ranska thuia du Canada · saksa Lebensbaum]

Nimi 'tuija' (thuja) on latinaistettu muoto kreikan savustusta merkitsevästä tai uhraamista merkitsevästä (thuo) sanasta. Antiikin aikoina tuijan puuta poltettiin uhrausten yhteydessä. Britanniaan puu vietiin 1500-luvun jälkipuolistolla.

Puun väriaine, thujin, on sitruunankeltaista, kristallisoitunutta alkoholiin liukenevaa väriainetta.

Thuja orientalis (Biota orientalis)

[englanti Chinese arbor vitae]

Kiinassa ja Japanissa kasvavalla tuijalla on samanlaisia ominaisuuksia kuin eurooppalaisellakin tuijalla. Nuorista versoista saadaan keltaista väriainetta.

Tricholompsis/ Tricholoma rutilans Purppuravalmuska

[Agaricaceae]

Valmuskat ovat helttasienisuku, jonka useat lajit ovat maukkaita ruokasieniä. Ilman puretusta saadaan sinapinkeltaista, alunapuretuksella ruskeaa ja rautapuretuksella mustaa. Käytetty mm. Skotlannissa ja Pohjois-Amerikassa.

Tropaleum majus Köynnöskranssi

[englanti (climbing) nasturtium, garden nasturtium, indian cress, lark's heel, yellow larkspur · mastuerzo]

Bolivian alueella köynnöskranssin varsilla on värjätty keltaista.

Tsuga Hemlokit