-

Värjäys: Tsuga Hemlokit

[Pinaceae]

englanti hemlock

Hemlokkeja on 18 lajia ja ne kasvavat Itä-Aasiassa, Himalajalla ja Pohjois-Amerikassa. Ne ovat havupuita, joilla on litteät neulaset ja pienet riippuvat kävyt.

Tsuga canadiensis Kanadanhemlokki

[englanti eastern hemlock, spruce pine, hemlock spruce]

Kasvaa koillis-Amerikassa ja Pohjois-Amerikan viileillä seuduilla. Voi kasvaa 30 metriä korkeaksi. Kuoresta saadaan parkkiainetta. Pohjoisamerikan alkuperäiskansat valmistivat puusta ruskeaa ja punaista väriä. Ojibwat käyttivät sisäkuorta myös parkitukseen.

Tsuga caroliana Rotkohemlokki

[englanti southern hemlock]

Puu kasvaa eteläisessä Pohjois-Amerikassa. Kuoresta on saatu ruskeaa värjäysainetta.

Tsuga heterophylla Lännenhemlokki

[englanti western hemlock]

Lännenhemlokki kasvaa Pohjois-Amerikan länsiosissa.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että hemlokin kuorta käytetään (Pohjois-Amerikassa) yleisesti värjäykseen ja parkitukseen. Villaa voidaan hemlokin kuorella värjätä tumman kellertävän ja vaaleanpunertavan rusehtavaksi (kohtalainen valonkesto). Puuvillan hemlokin kuori värjää vaaleanpunertavan ruskeaksi (kohtalainen valonkesto, hyvä pesunkesto). Kirjan ohjeissa kellertävään väriin käytetään puretusaineeksi kromia ja vaaleanpunertaviin alunaa ja alunaa sekä tanniinia.

---

 

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Tsuga