-

värjäys: Lycopodium Liekokasvit

[Lycopodiaceae]


englanti club moss · gaeli garbhag an t-sleibhe

Sisältää alumiinia - käytettiin aikoinaan puretusaineena, kun valmistettiin keltaisia ja sinisiä värjäysaineita esim. matarasta, värimorsingosta ja väriresedasta. Liekokasveista saadaan yleensä keltaista, ei tarvitse puretusta. Suvun kasveja on käytetty värjäykseen mm. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lieko mainitaan yleisenä suomalaisena värjäskasvina Alina Hellenin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905). Sen mukaan lieko kerätään varhain lumen sulaessa ja sitä käytetään sekä tuoreena että kuivattuna. Oppaan mukaan Siitä saa himmeänkeltasen wärin, mutta sitä käytetään eninten sinisen pohjawäriksi. Vuoden 1919 täydennetyssä painoksessa lisätään: Käytetään pohjaväriksi sinilastun kanssa ja punaiseen mataran juurien kanssa.

Lycopodium alpinum Lieko, tunturilieko

Lycopodium clavatum Katinlieko

[englanti common club moss, vegetable sulphur, wolf's claw, stag's-horn clubmoss · ruotsi mattlummer]

Kasvin käytöstä värjäysaineena on löydetty viitteitä mm. Skotlannista, Perthin alueen kaivauksilta, jossa on tutkittu 1100-luvulta peräisin olevaa värjärin työpajaa.

Lycopodium complanatum (Diphasiastrum complanatum) Keltalieko

Mainittu mm. Suomi-aikakausjulkaisussa 1850, Reinholm: Suomalaisia kasvu-nimejä:

Kelta, Keltoja, Jor., Teisk. (myös Keltakaunis), Äht, Artj.,Loht., Heinj.j C. Maan kelta, pm, L., Lycopodium complanatum, Färg-Lummer Riis r., Eurj., Törnr. Vareksen varpaat, Mänts., Lauk., Saarj., Piel. Virveli? Haartm. (annotinum). Tämä on ympäri maan siitä tuttu, että sillä kellataan (painetaan keltaista). Kun sinistä ja öljyä pannaan sekaan, saadaan viheriäistä.

Keltaheinällä (Lycopodium complanatum) värjätään keltaista.
[Kokoelma lääkekasveja Uudeltakirkolta (V. l.)., Luonnon ystävä 6, 1908

ohjeita

Alina Hellen: Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905) neuvotaan tekemään merensinistä (liekoja 1kg + sinilastua 300gr) sekä tummansinistä (1kg tai 3 kg keltoja + 500 gr tai 300 gr bresiljaa).

---

Käytetty lääkekasvina mm. silmäsairauksiin ja ihon hoitoon.

Kun kourallisen itiöpölyä heitetään ilmaan, sen saa tuleen yhdellä tulitikulla.

Lähteitä / lukemista
Hellen, Alina Neuvoja kotivärjäykseen kasviaineilla (Suomen käsityön ystävien toimesta). Neljäs lisätty painos, KVS:n käsiteollisuuskirjasto N.o 13, Raittiuskansan kirjapaino, Helsinki 1919
Reinholm, H. A. Suomalaisia kasvu-nimejä. Suomi, Tidskrift i fosterländska ämnen. 1850. Finska Litteratur-Sällskapets Tryckeri, Helsinki 1851