-

Värjäys: Maclura

[Moraceae]

(NY8, NY11, CI 75660 moriini osage orange, morin)

Maclura aurantiaca

Kuoresta ja juurista saadaan keltaista väriainetta.

Maclura brasiliensis

Sydänpuusta saadaan keltaista väriainetta.

Maclura cochinchinensis

[indonesia kayu kuning · malesia kederang · filippiinit kokom pusa]

Puu kasvaa Intiassa ja kaakkois-Aasiassa.

Puun sydänpuusta saadaan keltaista väriainetta, jota käytetään mm. batiikissa.

Maclura pomifera (Taxylon pomiferum)

[englanti bois d'arc, hedge apple, osage orange]

Sisältää mm. moriinia (NY8, NY11)

Luonnonvaraisena eteläisessä Pohjois-Amerikassa.

Saadaan sitruunankeltaisia ja kullankeltaisia sävyjä. Osage orange -väri on puun murskattua sydänpuuta. Sen sisältämä väriaine on samanlaista kuin fustiikin ja siitä saadaan värejä syvästä keltaisesta keltavihreään.

Värjäykseen sitä ovat käyttäneet mm. Amerikan alkuperäisasukkaat.

Maclura tinctoria Keltapuu, fustiikki

[Chlorophora tinctoria
englanti old fustik, dyer's mulberry, yellow wood, borassa, Cuba fustic, moral · saksa Gelbholz, Fustik · ranska fustik, bois jaune · mora · insira, insira amarilla]

Fustiikiksi kutsutaan myös fisettipuuta (Cotinus coggygria) (=uusi fustiikki); vertaa myös mulperipuu (Morus tinctoria)

Sisältää mm. moriinia NY11 ja gallihappoa, CI 75660

Kullan, keltaisen ja ruskean sävyt, oliivinvihreä. Keltapuu kasvaa lähinnä trooppisessa Etelä-Amerikassa. (Usein sen kerrotaan kasvavan luonnonvaraisena myös Aasiassa, mutta silloin keltapuu on todennäköisesti sekoittunut peruukkipensaaseen (Cotinus coggygria (Rhus cotinus)), joka on tunnetaan nimellä young fustic eli uusi fustiikki. Sekaannuksia on lähdekirjallisuudessakin paljon.)

Fustiikkivärit haalistuvat hieman käytössä. Käytetään mm. khakivärjäykseen ja puutöihin.

Reesin Cyclopædiassa (1819) mainitaan, että villaan saa fustiikista hyvin pysyvän oranssinkeltaisen värin; kirjan mukaan väriliemen pitää olla lämmin, mutta ei kiehuva.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että fustiikki on ollut kaupan joko puulastuina tai valmiina uutteena. Kirjan mukaan villaan sillä saadaan kromipuretuksella kullanväri ja tumma keltarusehtava sekä puuvillaan vaalean keltaruskea. Kirjassa myös huomautetaan, että kromipuretuksella värjätyt värit ovat kestäviä, ja alunan ja tinan avulla tuotetut kirkkaampia, mutta huonoja värinkestoltaan.

Fustiikkia voi tilata monista taiteilijatarvikkeita myyvistä liikkeistä paloina tai jauhettuna. Villan värjäykseen käytettäessä keltainen väri saadaan esiin keittämällä puuainesta. Punaisen keltaisesta väristä tulee ohentamalla oranssinkeltaista. Alunalla saadaan sävyjä kullankeltaisesta ruskeaan. Tinapuretuksella saadaan aikaan syvä keltainen. Kromi- ja kuparisuoloilla esiin saadaan oliivinvihreitä sävyjä. Raudalla tummia ja melkein mustia oliivinsävyjä.

Historia

Tuotiin Eurooppaan Espanjan kautta 1510.

---

Osage orange -nimeä käytetään myös Toxylon pomiferum -kasvista.

 

 

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Rees, Abraham The Cyclopædia; or, Universal Dictionary of Arts, Sciences, and Literature. Longman, Hurst, Rees, Orme, & Brown, Paternoster-Row, Lontoo 1819