-

Värjäys: Populus Poppelit

[Salicaceae]


[englanti poplar · saksa Pappel · ranska peuplier · hollanti populier · ruotsi popplar]

Populus euphratica Eufratinpoppeli

Populus diversifolia
[englanti black poplar tree, Euphrates poplar, desert poplar · kiina huyang · uiguurit toghraq]

Uiguurit ovat käyttäneet puun kuorta leivontajauheena sekä lääkkeenä, mutta myös värjäysaineeksi. Kasvin sanotaan olevan muinainen kiinalainen värjäysaine. Siitä saadaan keltaista ja vaaleanruskeaa.

Populus nigra Mustapoppeli

[englanti balm of bilead, balm of gilead buds, Lombardy poplar · alamo]

Suomessa mustapoppeli on harvinainen ja sitä näkee pääasiassa vain Etelä-Suomessa. Etelä- ja Keski-Euroopassa poppeli kasvaa luonnonvaraisena ja voi elää yli kolme sataa vuotta. Sisältää parkkiaineita sekä flavonoideja kuten krysiinia ja tektokrysiinia. Etelä-Amerikan intiaanit ovat värjänneet puulla keltaista.

The Natural Organic Colouring Matters -kirjan (1918) mukaan mustapoppelin lehtisilmuista saatava krysiini on heikko väriaine, jolla voi värjätä villaa alunapuretuksella vaaleaksi kirkkaankeltaiseksi, kromipuretuksella vaaleaksi keltaoranssiksi ja rautapuretuksella suklaanruskeaksi.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että puun lehdistä saa kromipuretuksella villaan kestävän messinginvärin ja kelta-ruskeaa, jolla on kohtalainen valon-, mutta hyvä pesunkesto. Kirjassa huomautetaan myös, että puuvillaa ei puun lehdillä voi värjätä.

Populus sargentii

Populus deltoides var. occidentalis
[englanti young cottonwood, dode, great plains cottonwood]

Kasvista saadaan keltaista väriainetta (sitä käyttivät mm. Missourijoen lähellä asuvat intiaanit).

Populus tremula Haapa, metsähaapa

[englanti aspen · ruotsi asp · saksa Espe]

Lehdistä saadaan keltaista, kuivatuista kuorista vaaleanruskeaa.

Haapa kuuluu poppelien sukuun (populus) ja on ainoa suvun luonnonvarainen edustaja Suomessa. Haavan tunnistaa mm. värisevistä lehdistään; tremula tarkoittaa värisevää.

Mainitaan yleisenä suomalaisena värjäskasvina Alina Hellénin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla laajennetussa painoksessa (1919). Myös mm. Britannian alueen keltit ovat käyttäneet puuta keltaiseksi värjäämiseen. Siitä ei kuitenkaan löydy montaa merkintää kirjallisuudessa.

Populus tremuloides Amerikanhaapa

[englanti white poplar, american aspen, quaking aspen]

Pohjois-Amerikassa kasvin lehdillä ja oksilla on värjätty keltaista, vihreää ja ruskeaa.

Nimiä

Ericine on poppeleista ja kellokanervista (Erica) saatavan keltaisen väriaineen nimi. Nimensä se on saanut kellokanervien latinankielisen nimen Erica-mukaan. Manufacturer and builder -lehdessä vuonna 1880 julkaistu uutisjuttu New Dye from Poplar Wood kuvaa väriaineen valmistuksen poppelin nuorista versoista sekä kellokanervan puisista varsista

---

Haavalla on paranneltu erilaisia rakkovaivoja sekä kuumeilua. Haapa on myös yleinen tulitikkujen materiaali.

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Hellen, Alina Neuvoja kotivärjäykseen kasviaineilla (Suomen käsityön ystävien toimesta). Neljäs lisätty painos, KVS:n käsiteollisuuskirjasto N.o 13, Raittiuskansan kirjapaino, Helsinki 1919
Lönnrot, Elias Flora Fennica, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapaino, Helsinki 1866.
Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetrenen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte. Verlag von Fr. Eugen Köhler, Gera-Untermhaus, 1887.
New Dye from Poplar Wood. Manufacturer and builder 7, 1880
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Populus