-

Värjäys: Porphyrophora Kermes

[Coccoidea]

Kermeshyönteinen. Naaraspuolisia hyönteisiä käytetään punaisten värien valmistamiseen: niistä saadaan punaista karmiinihappoa. Ne elävät kasvien juurissa, varsissa tai lehdillä.

Porphyrophora -suvun hyönteisten tuottaman väriaineen historiaa on vaikea täsmällisesti jäljittää, sillä hyönteisperäiset väriaineet menivät helposti sekaisin: punaista saatiin Euroopassa ja Lähi-idän alueella myös Kermes- ja Kerria-suvun naaraista.

Porphyrophora crithmi

Elää eteläisen Ranskan alueella.

Porphyrophora hamelii Armenian kokenilli

[englanti Armenian cochineal, Arrarat cochineal, Ararat scale · armenia vordan karmir (որդան կարմիր; "madon punainen") · persia kirmiz]

Hyönteiset elävät Armeniassa, Araks-joen liepeillä suola-aavikolla. Pääosin ne elävät maan alla, järviruo'on (Phragmites australis) ja Aeluropus littoralis -kasvin juurissa.

Naaraista saatu väriaine on kirkasta, voimakasta magentanpunasita väriä. Kemiallisesti väri on samaa karmiinihappoa kuin kokenillikirvoissa, mutta sitä on vähemmän.

Sitä käytettiin sekä värjäykseen että maalausaineisiin (käsikirjoitukset sekä freskot). Armenian kokenillia on käytetty väriaineena useissa keskiaikaisissa tekstiileissä.

Armenian kokenillin punainen väri tunnettiin mahdollisesti jo 700-luvulla ennen ajanlaskun alkua, mutta ensimmäisen varman maininnan nimenomaan Araratin alueen punaisesta "matoväristä" voi löytää varhaiselta keskiajalta (400-500 jaa.) armenialaisten historioitsijoiden Ghazar Parpetsin ja Movses Khorenatsin teksteistä. Se oli erityisen suosittu väriaine Lähi-idässä, mutta myös arvokas vientituote, eikä sen käyttö rajoittunut vain Lähi-idän alueelle: väriaine on tunnistettu mm. Englannin Henrik VIII:n hovipäähineestä.

Väriä tuotettiin pääasiassa Artashatin ja Dvinin kaupungeista - keskiaikaiset arabihistorioitsijat viittaavatkin ensin mainittuun "kirmizin kaupunkina".

Nykyään lajia pidetään vaarantuneena.

Porphyrophora polonica Puolan kokenilli, puolalainen kilpikirva

[Margarodes polonicus
englanti Polish cochineal · puola czerwiec polski]

Toisin kuin Armenian kokenilli, Puolan kokoenilli sisältää sekä kermes- että karmiinihappoa. Punainen väri tunnettiin Englannissa nimellä Saint John's blood.

Elinpaikaksi on monissa tiedoissa mainittu Puola ja läntinen Venäjä, mutta levinnäisyysalue on mainittu myös Englannista Kiinaan. Se elää noin kahdenkymmenen kasvin juurissa, mutta sitä on kussakin kasvissa vain muutamia kymmeniä yksilöitä - joten kasvien juuria pitää kaivella aika tolkuton määrä, jotta saadaan tarpeeksi hyönteisiä lankakilon värjäämiseen.

Puolan kokenillia käytettiin useiden keskiaikaisten tekstiilien värjäämiseen.

Historia

Renessanssin aikaan Porphyrophora väristä tuli hyvin haluttu Euroopassa, sillä niistä sai hyvää viininpunaista, violetihtavaa punaista, kun yleisemmin käytetystä Kermes-väristä sai kirkkaamman punaisia värejä. Värianeet olivat myös hyvin kalliita: silkkikilon värjäämiseen tarvittiin puoli miljoonaa kuivattua hyönteistä. Puolan kokenillia (Porphyrophora polonica) pidettiin pienemmästä koostaan huolimatta kaksi kertaa riittoisampana kuin Armenian kokenillia (Porphyrophora hamelii), mutta ensin mainitun väri ei ollut niin syvä ja kirkas kuin jälkimmäisen.

Kumpikin väri korvautui 1500-luvulla, kun voimakkaampi kokenilli (Dactylopius) tuotiin Amerikasta Eurooppaan.