värjäys: Juglans Pähkinä
[Juglandaceae]
[
englanti walnut]
[
NBr7 jugloni,
Juglans regia, Juglans nigra]
Pähkinöillä on värjätty etenkin villaa. Kosmetiikkateollisuus käyttää pähkinävärejä mm. hiusväreissä ja auringonsuojavoiteissa. Hiusten värjäämiseen ruskeaksi eri pähkinäpuita on käytetty kauan ja monessa kulttuurissa, mm. Plinius kertoo hiusten värjäyksestä pähkinällä. 1900-luvun alkuun pähkinäpuut olivat tumman hiusvärin tärkein raaka-aine. Pähkinää käytettiin myös ihon tummentamiseen.
Intiassa pähkinäpuun kuorta käytetään värjäämiseen ja parkitsemisaineena. Sillä värjätään usein silkkiä. Eri puretusaineilla puusta saa ruskeaa ja tummanoliivia.
Juglans cinerea Valkoinen saksanpähkinä
[
engl.
butternut, oilnut,
white walnut, hickory bar]
Ruskea, harmaa. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät juuria ja kuorta (ja sisäkuorta) värjäykseen. Juuresta saadaan mustaa väriä ja sisäkuoresta ruskeaa. Myös amerikan siirtolaiset alkoivat käyttää valkoista saksanpähkinää värjäykseen. Kuorta on käytetty myös parkitsemiseen. Pohjois-Amerikan sisällissodassa Etelävaltioiden harmaa asepuku oli värjätty valkoisella saksanpähkinällä.
Juglans major
[
englanti wild walnut]
Mm. navajot valmistivat pähkinälajista ruskeaa väriainetta.
Juglans mandshurica
[
englanti walnut · jap. kurumi]
Juglans neotropica
[
englanti Peruvian walnut · espanja nogal]
Perussa kasvava pähkinälaji, jonka lehdistä ja hedelmistä saadaan parkkia ja tummanruskeaa väriainetta.
Mm. Bolivian intiaanit ovat käyttäneet kasvin lehtiä mustan ja ruskean värjäysaineen valmistamiseen.
Juglans nigra Musta saksanpähkinä
[
englanti black walnut]
Puun kuoresta ja juurista saadaan ruskeaa sekä keltaruskeaa. Puun lehtiä keittämällä yhä uudelleen ja uudelleen saadaan lopputulokseksi musta.
Väriä on käytetty mm. hiusten värjäykseen: sillä on estetty harmaantumista ja/tai tummennettu hiuksia.
Kasvi on tunnettu myös Etelä-Amerikassa: Ecuadorin intiaanit ovat käyttäneet kasvin lehtiä mustan ja ruskean värjäysaineen valmistamiseen.
Juglans regia Saksanpähkinä
[
englanti walnut, black walnut, English walnut, Persian walnut · ranska noyer commun · tanska almindelig valnd, valnd, valndtr · saksa echte walnuss, nussbaum, wallnuss, walnuss, wälsche nuss · ruotsi valnöt · norja valntt · puola orzech wloski · dzongkha tashing · nepali okhar · sharchop-kha kheshing]
Kasvaa Euroopasta Keski-Aasiaan ulottuvalla alueella, Pohjois-Amerikassa. Mm. viikingit käyttivät saksanpähkinää värjäämiseen.
Puun kuoresta ja juurista saadaan ruskeaa ja keltaisenruskeaa (mm. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät pähkinää ruskeaksi värjäykseen). Puun lehdistä ja pähkinän kuorista saadaan ilman puretetta lämminsävyistä kellertävän rusehtavaa (
juglone) ja khakia. Puun vihreistä pähkinöistä saadaan keltaista ja vihreää. Raa'at pähkinät sisältävät runsaasti tanniinia. Kypsistä pähkinöistä (ja kuoresta) saadaan tummanruskeaa väriainetta, joka rautapuretuksen avulla (tai rautapadassa keitettäessä) muuttuu mustaksi.
Pähkinöistä ja pähkinänkuorista saadaan sävyjä vaalean ruskeista tummiin ruskeisiin, ei tarvitse puretetta.
historia
Persiaa pidettiin pitkään pähkinäpuun kotimaana, mutta varhaisia merkkejä pähkinöistä on löytynyt idempää, Himalajalta sekä mm. Sveitsistä. Vanhin arkeologinen löytö on kuitenkin tehty Shanidarin luolista nykyisen Irakin alueelta. Pähkinöitä kasvoi myös Mesopotamian riippuvassa puutarhassa ja ne mainitaan ruokia koskevissa säädöksissä Hammurabin laissa (n. 1795 eaa). Pähkinöitä tiedetään syödyn jo 7000 vuotta ennen ajanlaskun alkua; roomalaiset pitivät pähkinöitä jumalten ruokana ja muinaisessa Persiassa pähkinöiden nauttiminen oli sallittu vain kuninkaallisille. Pähkinää viljeltiin luultavasti ensimmäisenä Persiassa sekä Kreikassa, jossa pähkinää käytettiin ruoaksi ja lääkkeeksi sekä hiusten ja tekstiilien värjäykseen.
Kiinaan pähkinä saapui n. 200 eaa.
Japanissa, Tohokun alueella saflorista (
Carhamus tinctorius) valmistettiin esim.
Osaen Benibana Tsumugi -väriä, johon saflorin lisäksi käytettiin
indigoa (
ai), saksanpähkinää (
Juglans Regia) ja
Miscanthus tinctorius -kasvia (
kariyasu).
---
Lähteitä / lukemista
de Nevell, Elizabeth Making Walnut Ink [http://home.insightbb.com/~denevell_books | 29VII04]
Clarkia. Juglans Regia, Common Walnut, Black Walnut [drclarkia.com | 29VII04]