-

Kivet, malmit ja mineraalit

kivet
värit
kivistä saatavat pigmentit

Monissa paikoissa sinisten kivien on uskottu suojaavan pahalta. Idässä safiireilla (esim. turkoosilla) suojauduttiin pahaa silmää vastaan.

Kivet

Akaatti on kalsedoni, joka on muodostunut erivärisistä kerroksista. Akaatin on uskottu parantavan unettomuutta ja takaavan hyvät ja miellyttävät unet. Sen on myös uskottu suojaavan kantajaansa pahalta ja rohkaisevan tätä. Joskus akaattien siksakmainen pintakuvio muodostaa silmää muistuttavan kuvion, jonka on uskottu suojaavan 'pahalta silmältä'.

Akvamariini on berylliumalumiinisilikaattia, jonka väri vaihtelee vaaleansinisestä vaaleanvihreään ja keskisiniseen. [Lue lisää]

Aleksandriitti on krysoberylli, joka on päivänvalossa tummanvihreä ja tulenkajossa tummanpunainen.

Almandiinigranaatti on punainen rauta-alumiinigranaatti. Joskus se saattaa olla mustaakin. Suomen Lapin granaatit ovat koostumukseltaan almandiinia, mutta yleensä hiottavaa almandiinia saadaan mm. Intiasta ja Madagaskarilta.

Amatsoniitti on vihertävää kalimaasälpää. Käytetään mm. korukivenä. Käytettiin pigmenttinä seinämaalauksissa Egyptissä 1300 eaa.

Amblygoniitti on keltaista litiumalumiinifosfaattia.

Ametisti on sinipunainen vuorikide tai kvartsi (v) [Lue lisää ametistista] [Ametisti väripigmenttinä]

Andalusiitti on alumiinisilikaattia, yleensä punertavaa. Esiintyy kiteisissä liuskeissa.

Andradiitti on kalsiumrautagranaattia. Yksi yleisimmin esiintyvistä granaateista ja se esiintyy useissa väreissä: mm. keltaisena, vihreänä, ruskeana ja mustana. Andradiitin vihreää muunnista kutsutaan nimellä demantoidi.

Annabergiitti (nikkeliarsenaatti) saa vihreän värinsä nikkelistä.

Apatiitti on kalsium-fluorifosfaattia; fosforipitoinen mineraali, kidejärjestelmältään heksagoninen. Luonnon fosforimineraaleista yleisin. Yleensä vihertävä. Käytetään lannoiteteollisuudessa raaka-aineena.

Atsuriitti on kuparimineraali (emäksinen kuparikarbonaatti), joka saa sinisen värinsä kuparista [Atsuriitti väripigmenttinä]

Aurinkokvartsi on oranssinkeltaista juonikvartsia, jota saadaan mm. Sotkamosta.

Aventuriini on kvartsia sisältävä puolijalokivi (vihreä, oranssi, keltainen, sininen, harmaa...). Sitä on pidetty onnenkivenä. Lapista saadaan kromikiilteen vihreäksi värjäämää aventuriinikvartsiittia. [Lue lisää]

B e r y l l i t ovat suuriksi kuusikulmaisiksi prismoiksi kiteyttynyttä beryllium-alumiinisilikaattia, jonka eri värimuunnoksia käytetään korukivinä (mm. smaragdi ja akvamariini). Useissa kulttuureissa berylleillä on uskottu olevan ennustuksen voimaa.

Borniitti -mineraalin tuore murtopinta on väriltään punertavanruskea, mutta sen pinta hapettuu ilman vaikutuksesta hyvin nopeasti sinisen tai violetin kirjavaksi (kirjava kuparikiisu).

Bytowniitti on keltaista plagioklaasi-maasälpää.

Carbonado on musta, amorfinen, läpinäkymätön timanttilaji, jota kytetään timanttien hiomiseen ja porakoneissa.

Demantoidi on verrattain harvinainen vihreä andradiittimuunnos (kalsiumrautagranaatti), jota aiemmin on löydetty lähinnä Uralin vuoristosta. Yleensä esiintyy asbestin yhteydessä.

Diopsidi (kalsium-magnesiumsilikaattia) on puhtaana valkoinen, rautapitoisuuden kasvaessa väri tummenee rusehtavaksi tai vihertäväksi.

Dioriitti on tumma kivilaji, joka sisältää plagioklaasia, biotiittia, sarvivälkettä ja vähän kvartsia. Jos kiven kvartsipitoisuus on suuri, kyseessä on kvartsidioriitti. Käytetty esim. monumenteissa ja rakennuksissa (musta graniitti).

Dolomiitti (kalsium-magnesium karbonaattia) on puhtaana valkoista tai kellertävää (Suomessa harvoin valkoista). Kalkkisälpää muistuttava karbonaattimineraali, jota käytetään pääasiassa mm. sementin ja maatalouskalkin valmistukseen.

Dumortieriitti (alumiini-boorisilikaattia)

Erytriitti (kobolttiarsenikkisulfidi) -kiven violetinpunainen väri tulee koboltista.

Euklaasi (beryllium-alumiinisilikaattia), usein väritön.

Fluoriitti on usein violettina, keltaisena tai värittömänä esiintyvä mineraali, jota käytetään mm. fluoriyhdisteiden ja emalien valmistuksessa.

Gagaatti [engl. jet] on kiiltävää mustaa ruskohiiltä, josta valmistetaan myös koruja. Kuningatar Viktoria oli miehensä kuoleman jälkeen sitä mieltä, että kirkkaiden jalokivien käyttö kertoi siitä, ettei vainajaa kunnioiteta. Siksi tästä mustasta kiviaineesta valmistetut korut tulivat nopeasti muotiin. Todennäköisesti englanninkielen sysimustaa merkitsevä ilmaus jet black tulee juuri tästä.

G r a n a a t i t [engl. garnet] ovat erivärisiä kovia mineraaleja (isomorfisia silikaattimineraaleja), joita käytetään myös korukivinä. Granaatti mielletään usein tummanpunaiseksi, mutta puolijalokivi esiintyy kaikkina muina väreinä paitsi sinisenä. Suosituimmat granaatit ovat punaisia: pyrooppi, punainen almandiini, kaprubiini, spessartiitti. Granaatin punaisen värin saavat aikaan kalsiumalumiinisilikaatti ja rauta. Eniten granaatteja louhitaan Etelä-Afrikan timanttikaivoksista, mutta esim. Lapista on löytynyt almandiinia. Muinaisessa Aasiassa ja Lounais-Amerikassa granaattejaja käytettiin ammuksina, koska niiden uskottiin lisäävän haavan vuotavuutta. Toisaalta kiveä myös murskattiin jauhoksi ja sillä estettiin verenvuotoa. Persialaisille granaatti oli kuninkaallinen kivi. Granaattien on uskottu hehkuvan iltaisin ja suojelevan omistajiaan painajaisilta. Tarinoissa Nooan on kerrottu käyttäneen granaattia lyhtynä arkissaan. Punaisia granaatteja käytettiin 1600-luvulla myös luoteina paikoittain Euroopassa (?), koska punaisen luodin on uskottu haavoittavan vihollista pahemmin kuin tavallisen lyijyluodin.

G r a n i i t t i on punainen tai harmaa syväkivi, jota tavataan seuduilla joilla maankuori on syvälle kulunutta (kuten Suomessa; gneissin ohella yleisin kivilaji Suomessa). Graniitissa on päämineraaliensa kvarsin ja maasälvän lisäksi biotiittia, sarvivälkettä ja augiittia. Musta graniitti on garboa tai dioriittia. Vehmaan graniitti on voimakkaan punaista, pienirakenteista. Muuramesta saadaan vihreää graniittia. Helsingin seudulta saadaan helsinkiittiä.

Grossulaari on kalsiumgranaattia, jota tunnetaan vihreänä, värittömänä, vaaleankeltaisena ja valkeana. Ruskea grossulaari tunnetaan nimellä hessoniitti ja sitä mainataan mm. Italiasta. Kirkkaanvihreää grossulaaria mainataan mm. Tansaniasta.

Götiitti on vesipitoista rautaoksidia.

Heliodori on berylin läpikuultava keltainen muunnos.

Heliotrooppi on tummanvihreä punatäpläinen kalsedoni (korukivi). Muinaiset babylonialaiset kaiversivat kiveen symbolejaan ja ennustivat niin tulevaisuutta. Myöhemmin kristityt alkoivat yhdistää kiven punaiset täplät Kristuksen vereen ja siitä tuli vahva kristillinen symbolikivi. 1500-luvulla uskotiin, että kiven sijoittaminen vuotavan haavan tai verta vuotavan nenän päälle kykeni pysäyttämään vuodon.

Hessoniitti on kanelinruskeaa grossulaaria (kalsiumgranaatti). Sitä saadaan mm. Italiasta.

Hiddeniitti smaragdin vihreä jalokivi

Ilmeniitti on musta, magnetiitin näköinen mineraali. Siitä valmistetaan titaanivalkoista.

Jade on nefriitin ja jadeiitin yhteinen nimitys. [Lue lisää]

Jaspis punertava kvartsimuunnos, käytetään korukivenä. Tavallisimmin tummanpunaista. Jaspisbreksiassa valkealla kvartsipohjalla on erikokoisia punaisia paspiskappaleita

Kalimaasälpä on kolmen eri mineraalin nimitys: sanidiini, ortoklaasi ja mikrokliini.

K a l s e d o n i t ovat korukivinä käytettyjä kvartsimuunnoksia. Epäpuhtaudet synnyttävät värivaihteluita, erivärisiä kalsedoneja ovat mm. karneoli, sardi, praasi, krysopraasi, heliotrooppi, akaatti ja onyksi.

Karneoli on punainen tai oranssi kalsedoni (korukivi). Idässä karneolien on uskottu suojaavan kantajaansa muiden kateudelta. Lännessä siihen on liitetty usein rohkeus, itsevarmuus ja terveys. Muinaiset babylonialaiset ja kreikkalaiset pitivät rusehtavan punaista karneolia onnen- ja ilonkivenä. Mm. Urin kaivauksista karneolia on löytynyt muiden jalokivien ohella haudoista, mm. sumerilaiskuningatar Pu-Abin viitasta. Egyptiläiset uskoivat kiven voimaan tuonpuoleisessa, siksi sitä on löytynyt runsaasti muinaisista egyptiläisistä haudoista - karneolin uskottiin auttavan Kan (sielun) ohjautumista seuraavaan maailmaan. Isiksen uskottiin suojaavan kuolleita Thet-nimisellä karneoliamuletilla. Egyptiläiset käyttivät karneolia myös usein tavallisena korukivenä, se oli yleinen turkoosin ja lapis lazulin rinnalla. Jotkut muslimit kutsuvat karneolia 'mekkakiveksi' - jotkut uskovat, että Allah toteuttaa kiven kantajan toivomuksia ja että Allahin nimen kirjoittaminen karneoliin lisää rohkeutta. Myös Kiinan ja Intian buddhalaiset ovat uskoneet karneolin suojaavaan voimaan. Goethe uskosi karneolin suojaavan pahalta ja kuvastavan toivoa, lohtua ja hyvää onnea.

Kordieriitti on läpinäkyvä kivi, magnesiumalumiinisilikaattia, joka näyttää eri suunnista eri väriseltä. Useimmiten kivi on tummansininen tai syvän sinivioletti. Tavallisimmin kiveä esiintyy Madagaskarilla, Grönlannissa ja Suomessa. Suomesta louhittuja kordieriitteja on päätynyt mm. Lady Dianalle annettuun korusarjaan, Tanskan kuningatar Margareetan rannekoruun jne.

Korundi (alumiinioksidi) on toiseksi kovin tunnetuista mineraaleista (mosh-kovuus 9). Ne ovat kuusikulmaiseksi kiteytyneitä alumiinioksidimineraaleja (Al2O3), jonka puhtaita muotoja käytetään korukivinä. Epäpuhtaita käytetään mm. hiontaan. Korundien värit syntyvät erilaisista metallien oksideista. Korundimuunnoksia ovat mm. rubiini, safiiri ja leukosafiiri. Smirgeli on epäpuhdasta korundia.

Kovelliini (kovelliitti) on harvinainen mineraali, joka on väriltään indigonsininen tai mustansininen.

Krokoiitti on luonnossa esiintyvää lyijykromaattia, punalyijymalmia, joka saa (oranssin)punaisen värinsä kromista.

Kromidiopsidi vihreä

Krysoberylli (kymofaani) on vaaleanvihreää berylliumaluminaattia (BeAl2O4), jonka puhtaita kappaleita pidetään jalokivinä (erityisesti aleksandriitti).

Krysokolla on kuparimineraalin rapautumistuote (CuSiO3 · H2O + Cu2CO3(OH)2+ CuCO3(OH)2), sinivihreää kuparisilikaattia. [väripigmenttinä]

Krysoliitti on vihreä, läpikuultava oliviinin muunnos, käytetään korukivenä.

Krysopraasi on vihreä kalsedoni (korukivi). Yksi faaraoiden suosikkikivistä; sen uskottiin karkoittavan pahan voimia.

Kunziitti on spodumeenin vaaleanvioletti muunnos.

Kuparihohde on väriltään lyijynharmaa.

Kuukivi on valkeaa kalimaasälpää, jossa on sinertävä hohto.

K v a r t s i (ukonkivi, piikivi) on maankuoren mineraaleista yleisin. Se on koostumukseltaan piioksidia. Kvartsi esiintyy epäsäännöllisinä rakeina useissa kivilajeissa; hiekkakivi ja kvartsiitti koostuvat lähes kokonaan kvartsista. Monet kiteytyneet kvartsimuunnokset ovat puolijalokiviä. Läpinäkyvät kiteet ovat vuorikiteitä, savunharmaat semitransparentit savutopaaseja, violetit ametisteja, valkoiset maitokvartsia tai lumikvartsia, punaiset ruusukvartsia, kelaiset sitriinejä, vihreät praseemeja... Tiiviit kvartsimuunnokset ovat kalsedoneja.

Kvartsimyloniitti on harmaanvihreä (joskus ruskeanpunertava) kivi, jota on käytetty jonkin verran myös korukivenä.

Kvartsiitti on kiteinen, valkoinen, harmaa tai punertava liuskekivilaji, jonka pääaines on kvartsi.

Lapis lazuli (asuurikivi, lasuurikivi, latsuriitti) on sininen kova kivilaji. Sitä käytettiin muinoin korukivenä, mutta myöhemmin siitä alettiin valmistaa myös ultramariinia. [Lapis lazuli väripigmenttinä]

Larvikiitti on harmaa augiittisyeniittikivilaji; käytetään hiottuna mm. seinälaattoina.

Limsiö on harmaa tai musta tiivis kalsedoni.

Magnesiitti on valkea, harmaa, kellertävä tai ruskehtava karbonaatti. Suomessa magnesiittia on lähinnä talkkimalmissa ja vuolukivessä eli talkkimagnesiittikivessä.

Meniliitti on harmaa tai ruskea opaalimuunnos.

Mikroliini on tavallisimmin punertavaa tai valkoista kalimaasälpää.

Morganiitti on vaaleanpunainen beryllimuunnos.

Nikkeliini on väriltään vaaleankuparinpunainen ja metallinhohtoinen harvinainen mineraali.

Onyksi on musta-valkea-raitainen agaatti. Käytetty esim. kamee-koruissa. Muinaisille kiinalaisille onyksit olivat todellisia epäonnenkiviä. Uskottiin, että jopa onyksien lähettyvillä olo saattoi aiheuttaa vähintään painajaisia - ja todennäköisesti jotain kammottavampaakin.

Opaali on harmaa tai valkoinen puolijalokivi. [Lue lisää]

Pentlandiitti on ruskehtavan pronssinkeltainen ja metallinhohtoinen mineraali.

Peridootti eli oliviinijalokivi, jonka väri vaihtelee keltavihreästä kirkkaanvihreään. Egyptiläiset kutsuivat kiveä auringonkiveksi, vaikka uskoivatkin, ettei sitä löytyisi aurinkoisilta paikoilta. Roomalaisille kivi oli 'iltasmaragdi', koska sen vihreä väri näkyi vielä lampun valossakin. Keskiajalla sen uskottiin parantavan astman ja karkoittavan paholaiset. Peridootista kaiverretusta astiasta nautitun lääkkeen uskottiin olevan tavallista vahvempaa.

Peridotiitti on syväkivilaji, joka sisältää oliviinia tai sen muunnelmia. Käytetään mm. kiuaskivinä.

Plagioklaasi on yleensä valkea, vaalean- tai tummanharmaa tai punertava.

Praasi on tummanvihreä kalsedoni (korukivi).

Praseemi on vihreä kvartsi.

Pyrooppi on magnesiumgranaattia. Yleensä punaisempi kuin muut karneolit ja voidaan helposi sekoittaa rubiiniin. Kivet, joissa on häivähdys keltaista ovat alempiarvoisia. Nimi tulee 'tulenkaltaista' tai 'tulisilmäistä' tarkoittavasta sanasta pyropos. Siihen viitataan myös nimellä 'böömiläinen kranaatti' (Bohemian garnet).

Rikkikiisu (pyriitti) on maankuoren tavallisin sulfidimineraali, sen väri on metallin hohtava messinginkeltainen.

Rodokrosiitti on mangaanikarbonaattia ja saa vaaleanpunaisen värinsä nimenomaan mangaanista.

Rodoniitti on mangaanisilikaatti, jonka väri vaihtelee vaaleanpunaisesta punaruskeaan. Esiintyy tavallisesti mangaanikaivoksissa. Käytetään koriste-esineissä, Suomessa löydöksiä Lapualla ja ylistarossa.

Rubiini on läpinäkyvä punainen jalo korundi, alumiinioksidia. [Lue lisää]

Safiireihin kuuluvat kaikki jalokivilaatuiset korundit. Safiiri on ollut kivi, johon on liitetty paljon uskomuksia. [Lue lisää]

Sardi on ruskea kalsedoni (korukivi).

Scheeliitti on tavallisesti väritön, valkea tai harmaa mineraali

Serpentiini on vesipitoista magnesiumrautasilikaattia. Vihertävää jaloserpentiinia voidaan käyttää mm. koruteollisuudessa.

Sitriini on jalokivenä käytetty keltainen kvartsimuunnos. Värit vaihtelevat keltaisen, kullan ja oranssin sävyistä ruskeaan. Aikoinaan sitriiniä pidettiin suojana pahoja ajatuksia vastaan ja myös käärmeen myrkkyä vastaan. Oranssiin vivahtavia sitriineitä (madeirasitriini) on arvostettu historiassa eniten. Suurin osa sitriineistä mainataan Brasiliassa.

Smaragdi on vaaleanvihreä tai voimakkaan vihreä beryllin jalokivimuunnos. [Lue lisää]

Spektroliitti on labradorimaasälpää, jota löytyy Kaakkois-Suomen rapakivialueelta. Tumma kivi, joka välkehtii sateenkaaren väreissä.

Spessartiini on mangaanigranaattia, joka on tavallisimmin oranssinpunaista tai -keltaista. Sitä mainataan mm. Brasiliasta ja USAsta ja sitä esiintyy myös Suomessa Etelä-Pohjanmaalla.

Spodumeeni on litiumsilikaattia (litiumin raaka-aine). Läpinäkyvä, violetti spodumeeni on kunziittia.

Topaasi on fluoripitoista alumiinisilikaattia. Sitä esiintyy keltaisena tai kellanruskeana (yleisin), punertavana (arvokkain) ja sinisenä, rusehtavana, vihreänä sekä varittömänä. Keltaisen värin saavat aikaan alumiinifluorosilikaatti ja rauta. Topaasien on uskottu parantavan heikkoa näkökykyä: Hildegardin mukaan potilaan oli laitettava topaasi viinilasiinsa kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen hänen piti hieroa silmiään nesteellä ennen nukkumaanmenoa. 1400-luvulla topaasin uskottiin parantavan ruton aiheuttamia haavaumia. Kuulla uskottiin olevan vaikutusta topaasiin ja siksi kiven uskottiin säihkyvän voimakkaimmin juuri yöllä. Topaasin uskottiin tuovan kantajalleen pitkän ja onnellisen elämän ja kauneutta.

Tsavoiitti on voimakkaan tummanvihreä kromigranaatti, jota on tavattu lähinnä Keniassa.

Tuliopaali oranssi

Turkoosi on taivaansininen, sinivihreä tai vihreä korukivi. Se koostuu vesipitoisen alumiinifosfaatin tiheästä muodosteesta ja sisältää myös pieniä määriä kupari- ja rautayhdisteitä. Se on ollut hyvin tärkeä ja arvostettu niissä kulttuureissa, joissa sitä on löytynyt. [Lue lisää]

T u r m a l i i n i t ovat erivärisiä, läpikuultavia silikaatteja, sisältävät alumiinia ja booria. Voivat olla lähes minkä värisiä tahansa. Turmaliinin vaaleanpunertavan värin saavat aikaan kalsiumlitiumboroalumiinisilikaatti ja mangaani. Käytetään korukivinä.

Uvaroviittigranaatti on kalsiumkromigranaattia, voimakkaan vihreä granaatti. Löytynyt mm. Uralin vuoristosta, jossa esiintynyt kromiitin yhteydestä. Suomessa sitä on löytynyt mm. Outokummun kaivoksista.

Vanadiniitti saa punaoranssin värinsä vanadiumista.

Verdeliitti on vihreä turmaliini.

Wolframiitin väri vaihtelee mustasta tummanruskeaan.

Wollastoniitti on yleensä väriltään valkea tai vaaleanharmaa.

Zirkoni sirkoniumsilikaatista (ZrSiO4) koostuva mineraali. Sisältää pieniä määriä harvinaisia alkuaineita. Kirkkaat ja kellanpunaiset muunnokset laskeraan jalokiviin.

Värit yleisesti

[v = pigmenttimineraali]

Kivien väriä ei voi käyttää niiden tuntomerkkinä, sillä usein värin aiheuttaa jokin epäpuhtaus kiven rakenteessa: sama mineraali voi esiintyä hyvinkin monivärisenä. Esimerkiksi puhdas korundi tunnetaan punaisena rubiinina, muun väriset korundit ovat puolestaan safiireja.

Musta
Almandiinigranaatti · Andradiitti · Dioriitti · Ilmeniitti · Kvartsidioriitti · Limsiö · Opaali · Wolframiitti
Harmaa
Aventuriini · Kalsedoni · Korundi · Kuparihohde · Kvartsiitti · Meniliitti · Opaali · Plagioklaasi · Savutopaasi · Scheeliitti · Wollastoniitti
Valkoinen
Diopsidi · Dolomitti

Grossulaari · Kvartsiitti · Leukosafiiri · Lumikvartsi · Maitokvartsi · Mikroliini · Opaali · Plagioklaasi · Scheeliitti · Wollastoniitti
Vaaleanpunainen
Morganiitti · Rodokrosiitti · Rodoniitti · Rubelliitti (turmaliini) · Ruusukvartsi · Turmaliini
Punainen
Punaiset kivet on yleensä liitetty tuleen ja vereen ja niiden on uskottu pystyvän pysäyttämään verenvuodon ja lisäävän voimaa ja rohkeutta.

Aleksandriitti (tulenkajossa) · Almandiinigranaatti · Andalusiitti · Jaspis · Karneoli · Pyrooppi · Rodoniitti · Rubelliitti (turmaliini) · Rubiini (korundi) ·
Violetti, purppura
Ametisti · Borniitti · Fluoriitti · Kordieriitti · Kunziitti
Sininen
Aventuriini · Borniitti · Kordieriitti · Kovelliini (kovelliitti) · Safiiri · Topaasi ·
Turkoosi
Akvamariini · Turkoosi ·
Vihreä
Mm. Egyptissä tehtiin myös se huomio, että mustat ja vihreät värit rauhoittavat silmiä, kun puolestaan valkoiset rasittavat; silmien lepyyttämistä varten rohdoksi jauhettiin arvokkaita vihreitä jalokiviä.

Aleksandriitti (päivänvalossa) · Amatsoniitti · Andradiitti · Annabergiitti · Apatiitti · Aventuriini · Demantoidi · Diopsidi · Epidootti · Grossulaari · Heliotrooppi · Hiddeniitti · Jade · Jaloserpentiini · Kromidiopsidi · Krysoberylli · Krysokolla · Krysoliitti · Krysopraasi · Kvartsimyloniitti · Praasi · Praseemi · Sammalakaatti · Smaragdi · Tsavoiitti · Topaasi · Turmaliini · Unakiitti · Uvaroviittigranaatti
Keltainen
Amblygoniiitti (litiumalumiinifosfaatti) · Andradiitti · Aventuriini · Berylli · Bytowniitti · Fluoriitti · Grossulaari · Heliodori · Meripihka · Pentlandiitti · Pyriitti · Rikkikiisu · Rutiilikvartsi · Sitriini · Tiikerinsilmä · Topaasi · Zirkoni
Oranssi
Aurinkokivi · Aurinkokvartsi · Aventuriini · Karneoli · Spessartiini · Tuliopaali · Vanadiitti
Ruskea
Andradiitti · Aventuriini · Borniitti · Hessoniitti · Korundi · Meniliitti · Sardi · Wolframiitti

Kivistä ja mineraaleista saatavat pigmentit

Krysokolla -> krysokolla

Lapis lazuli -> ultramariini

Malakiitti -> malakiitti

Lähteitä / lukemista
GTK/ Tietoaineistot/Retkeilijän kiviopas [www.gsf.fi/aineistot/kiviopas | 30VI04]