-

Tartaanit

[Lisää kelteistä, Lisää Britannian alueesta]


Tietosanakirjan mukaan tartaani on skottiruudullinen villakangas, joka oli käytössä myös irlantilaisilla. Vaikka yleisemmin tartaani liitetään nimenomaan ruudulliseen skottikankaaseen, nimitys ei alunperin viitannut mitenkään kankaan väriin tai kuviointiin. Englannin tartan tulee ranskan sanasta tiretaine ja viittaa kevyeen villaan, joskus myös villan ja silkin sekoitekankaaseen.

Joidenkin lähteiden mukaan jo roomalaiset panivat aikoinaan merkille Skotlannin alueen kelttien kirkasvärisen pukeutumisen ja muutamissa lähteissä mainitaan myös, että ensimmäinen tartaani näkyy roomalaisessa kolikossa noin vuodelta 250.

Kuitenkaan skotlantilainen kirjallisuus ei mainitse mitään tartaanista ennen 1600-lukua. Tuolloin villainen vaate tuli suositummaksi kuin pellavainen - todennäköisesti myös värien määrä lisääntyi, koska villaan väri tarttuu paremmin. Skotlannissa tartaneja käytettiin joka tapauksessa viimeistään 1440-luvulla (1500-luvulla tartanit tulivat käyttöön ylämailla) ja ne alkoivat levitä yleiseen käyttöön 1700-luvun alussa. Ennen vuotta 1745 tartaanit olivat melko erilaisia kuin myöhemmin. Vuonna 1745 tartaanin ja ylämaan puvun käyttö kiellettiin. Suurin osa tartaanikuvioista katosi. Uudet tartaanikankaat ajoittuvat 1700-luvulle. Tämän päivän tartaani kehittyi 1800-luvun alussa.

värit
v ä r i t

Skottiruudullisten kankaiden - tartaanien - käytössä oli tietyt yhteiskunnalliset säännöt, jossa yhteiskuntaluokan saattoi lukea kankaiden värien määrästä. Vain skottien kuninkaalla sai olla purppuraviivoja kankaassaan. Hänen kankaassaan sai olla seitsemän väriä, runoilijalla kuusi, päälliköillä viisi, armeijan johtajilla neljä, maanomistajilla kolme, vuokralaisella kaksi ja maaorjalla ei lainkaan. Esim. yhdessä kuninkaallisessa ruutukankaassa (The Royal Stewart Tartan) oli nämä värit: punainen, keltainen, valkoinen, sininen, vihreä, musta ja purppura.

Joidenkin lähteiden mukaan varhaisessa Irlannissa oli käytössä vastaavanlainen värijärjestelmä. Kuninkaille ja kuningattarille suotiin samat seitsemän väriä kuin Skotlannin Royal Stewart -tartanissa.[Lue kilteistä]k e l t a i n e n  

Irlannissa orjien ja palvelijoiden väri.v i o l e t t i ,   p u r p p u r a 

Vain skottien kuninkaalla sai olla purppuraviivoja kankaassaan.