-

Bremeninsininen, vuorisininen

[englanti bremen blue, blue verditer, blue ashes, blue bice, bremen green, cendree, cendres blue, lime blue · saksa Bremer blau, Aschblau, Bergblau, Kalkblau, Verditer · ranskacendres bleu · italia blu di Brema, blu di Payen, blu di Peligot, ceneri blu di pasta]

Eriasteisia sinisiä ja vihertävän sinisiäKuparihydroksidi (CuO + H2O), (Cu(OH)2) + kuparikarbonaatti. Uren mukaan valmistuksessa on käytetty myös kalkkia.

Peittävä ja myrkyllinen pigmentti (Peligot'n versio myrkytön?). Permanentti, mutta ei kuitenkaan suosittu maalauspigmenttinä. Mustuu rikkivärien läheisyydessä ja öljyyn sekoitettuna muuttuu vihreäksi. Jos pigmentin jauhaa liian hienoksi, väristä tulee tuhkanväristä.

Historia

Joidenkin tietojen mukaan Peligot keksi bremeninsinisen 1858, joidenkin tietojen mukaan bremeninsininen oli yleinen seinämaali 1600- ja 1800 -luvuilla. Maalaustaiteessa on merkkejä bremeninsinisen ja smaltin sekoituksista (tummat sävyt). Bremeninsininen on korvasi suurelta osin synteettisen ultramariinin halvat sävyt.

Vanhoissa maalauksissa kuparivärejä käytettiin karkeaksi jauhettuina. Väri siveltiin sekoittamatta munatemperana vernissakerrosten väliin. Värimassasta valmistettuja liituja on kutsuttu nimellä cendres bleues en pierre

Nimiä

Valmistustavoista riippuen pigmentillä on erilaisia nimiä.

Bremeninvihreäksi (Bremen green, green bice, green verditer, oil green, Vernet green) kutsutaan bremeninsinisen vihreitä sävyjä.

Italiansininen Italian blue on yksi bremeninsinisen sävy, mutta italiansiniseksi kutsutaan myös egyptinsinistä ja erilaisia sinisiä jäljitelmälakkoja.

Neuwiederinsininen on kalkkikuparisininen; kuparihydroksidia, -karbonaatteja ja -oksideja sisältävä väriaine. Ei kestävää, eikä normaaliväri.

Neuberginsininen on vihreään vivahtava sininen, berliininsinisen ja bremeninsinisen sekoitus. Käytetään mm. liitu- ja vesiväreissä. Myrkyllinen.

Käyttö

Voidaan käyttää frescoissa, enkaustiikassa, tempera- ja öljymaalauksessa. Käytetty teatterimaalauksessa yövärinä. Käytetty aiemmin myös tapettivärinä.

Muuta

Vuorisiniseksi sanotaan myös hyvin samanväristä atsuriittia - bremeninsinistä kutsutaan joskus keinotekoiseksi atsuriitiksi.

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.