-

Synteettinen kuparivihreä

[englanti green verditer, vert de terre, green bice · italia verditer, verde di rame, verd de terre vert, ceneri verdi · vanha nimitys cendres vertes]

Sinivihreä tai vihreä väri.

Epäorgaaninen, synteettinen kuparikarbonaatti (synteettinen malakiitti, CuCO3 · Cu(OH)2) nimitys. Saadaan saostamalla kuparisulfaattia ammoniakkikloriitilla ja kuparisulfiiteilla käsitellyillä kalkilla ja potaskalla. Synteettisellä kuparikarbonaatilla on aitoa malakiittia tasaisempi koostumus, pyöreähköt partikkelit. Se on aitoa malakiittia hieman vaaleampaa. Hyvä valonkesto.

Uren sanakirjassa A Dictionary of Arts (1847) bremeninvihreä ja kuparikarbonaatti kulkevat saman nimen alla: ne valmistetaan hapettamalla kuparilaattoja suolojen ja rikkihapon kanssa. Samassa kirjassa Ure kuvaa, että bremeninvihreä tai brunswickinvihreä ovat kuparikarbonaatin ja liidun tai kalkin sekoituksia, joihon joskus on lisätty vähän mangesiaa tai ammoniakkia. Niitä voi valmistaa lisäämällä ammoniakkia kuparisulfaatin ja alunan sekoitukseen.

Historia

Robert Boyle keksi pigmentin 1657.

Pigmentin kauppanimenä oli mm. bremeninvihreä.

Käyttö

Ei juurikaan ole käytetty kuvataiteissa. 1800-luvulla sitä käytettiin kohtalaisen paljon rakennusten sisämaalina.

Muuta

Katso myös: malakiitti, bremeninvihreä

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Paints made of Copper. Mountain Green and Blue, (Berg Green). Neuwieder Green, Neuwieder Blue. Manufacturer and builder Volume 4, 1871
Paints Made of Copper. Manufacture of Paris or Emerald Green from Blue Vitriol. Manufacturer and builder 6, 1871