-

Bremeninvihreä

[englanti bremen green · saksa Bremergrün · ruotsi bremergrönt · italia green biadetto italiano, verde di Brema]

Sininen, tai sinivihreä (turkoosi) väri. Bremeninvihreällä on tarkoitettu useaa erilaista kuparipohjaista pigmenttiä, joten se ei ole eksakti nimitys.

Epäorgaaninen pigmentti, kuparioksidi (Cu(OH)1-2 +H2O). Saadaan saostamalla kuparisulfaattia kaustisella soodalla, pestään ja kuivataan.

Uren sanakirjassa A Dictionary of Arts (1847) Bremeninvihreä ja kuparikarbonaatti kulkevat saman nimen alla: ne valmistetaan hapettamalla kuparilaattoja suolojen ja rikkihapon kanssa. Samassa kirjassa Ure kuvaa, että Bremenin tai Brunswickin vihreä ovat kuparikarbonaatin ja liidun tai kalkin sekoituksia, joihon joskus on lisätty vähän mangesiaa tai ammoniakkia. Niitä voi valmistaa lisäämällä ammoniakkia kuparisulfaatin ja alunan sekoitukseen.

Bremeninvihreä oli myös synteettisen malakiitin kauppanimi.

Käyttö

Pigmentti ei ole kestävä ja sillä on rakeinen koostumus, joten sitä ei käytetä kuvataiteissa. Aiemmin sitä käytettiin lähinnä kiehtovan värinsä vuoksi.

Historia

Keksittiin 1700-luvulla.

Nimiä

Frise green valmistettiin sekoittamalla kuparisulfaattia ja salmiakkia.

Muuta

Katso myös: malakiitti, synteettinen kuparikarbonaatti, brunswickin vihreä

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Paints made of Copper. Mountain Green and Blue, (Berg Green). Neuwieder Green, Neuwieder Blue. Manufacturer and builder Volume 4, 1871