-

Värejä...M

Magdalanpunainen, naftaliinipunainen, sudaninpunainen
[englanti Magdala red, naphthalene red, naphthaline red, phloxin B]
[AR92, D&C Red #28, CI 45410]
Kankaiden, etenkin silkin, värjäyksessä käytetty oranssinpunainen tai ruskea väriaine. Monoamino- ja diaminonaftosafraniinien sekoitus (C20H2Br4Cl4Na2 tai C20H2Br4Cl4Na2O5). Käytetään edelleen kudosvärjäyksessä. Käytetään myös kosmetiikkavärinä mm. huulipunissa. Liukenee alkoholiin. Nimetty Israelissa sijaitsevan Magdalan kaupungin mukaan. Muita nimiä: cyanosine WS, eosin S extra bluish, eosin 10B, magdala red technical
Katso myös: Sudan red IV, Phloxine B acid form

Magnesiavalkoinen kts. magnesiavalkoinen

Mandarin yellow
Keinotekoinen aniliiniväriaine (kinoliinin kompleksinen johdannainen), jota on käytetty mm. silkin ja villan värjäämiseen.
Värisävynä mandarin yellow tarkoittaa yleensä mandariinin (hedelmän) keltaista, ts. oranssia; mutta aiemmin se on tarkoittanut yleensäkin voimakkaan keltaista väriä, joka liitettiin itään (Kiinaan ja Japaniin).
Mandarin yellow -nimellä tunnettiin myös kynäkeräilijöiden kunnioittama täytekynäklassikko, jonka George S. Parkerin kynätehdas toi markkinoille 1927. Tarinan mukaan Parker vieraili Kaukoidässä ja näki siellä koristevaaseissa kauniin keltaisen emalivärin, jonka halusi tuoda myös täytekynäänsä. Kynää markkinoitiin myös nimellä Chinese Yellow ja se oli saatavilla yhtiön kaikissa Duofold-mallisissa kynissä - mutta tuolloin kynä ei mennyt kaupaksi ja vedettiin markkinoilta 1933. Kynä oli rakenteeltaan hyvin hauras - mikä nostanee sen keräilyarvoa edelleen keräilijöiden keskuudessa.

Martiuksen kelta, naftolikeltainen, naftaliinikeltainen, manchesterinkeltainen
» omalla sivullaan

Mazarine
Mazarine on värisävyä kuvaava nimi ja se liitetään yleensä siniseen (kts. mazarine blue). Kuitenkin näin kirjoitti Robert Henderson 1800-luvun lopun englantilainen miniatyyrimaalari: "...There is a new red brought out which is warranted to be thoroughly permanent; it is a useful color, called mazarine, and comes in for everything. There have been suspicions cast upon rose madder, but I have found it stand well enough in ordinary miniature painting." / 'Uuden punaisen värin luvataan olevan täysin kestävää. Matarapunaiseen on kohdistunut epäilyksiä, mutta olen huomannut sen olevan tarpeeksi laadukasta tavalliseen miniaryyrimaalaukseen.'

Mazarine blue
Syvä, tumma sinisen sävy / punertavan sininen sävy; erään kobolttisinisen variaation [kobolttisilikaatti PB73 »] nimitys. Nimetty Ranskan 1600-luvulla eläneen pääministerin, kardinaali Mazarinen mukaan.

Meldola's blue, meldola blue
[saksa meldola blau · ruotsi meldolas blått, naftolblått, naftylenblått, bomullsblått]
[BB6, CI 51175] Fenosaksiiniväriaine (?) (C18H15ClN2O), keksitty 1879. Käytetään mm. hiusväreissä sekä biokemiassa (sähkön johtimena?)

Mercadmium-oranssi, kadmium-elohopeaoranssi
Kts. mercadiumoranssit ja -punaiset

Metakresolivioletti, metakresolipurppura
[englanti metacresol purple, m-cresol purple, cresol purple, m-cresolsulfonephthalein · espanja púrpura de metacresol]
Indikaattoriväriaine (C21H17O5NaS); perusmuotossaan purppuranpunaista, hapossa muuttuu keltaiseksi.

Metyleenivihreä
[englanti methylene green · ruotsi metylen grönt]
[BG5, CI 52020] Vihreä väriaine (C16H17N4O2SCl) saadaan aikaiseksi nitraamalla metyleenisinistä. Lääketieteellisesti väri on kiinnostava metakromasiansa vuoksi: väriaine muuttaa väriään toiseksi kudokseen sitoutuessaan. Metyleenivihreä on myös polykromimetyleenisinisen osa. Leukometyleenivihreä (leuco-methylene green) valmistetaan sähköprosessin avulla metyleenivihreästä ja on tärkeä tekstiilivärjäysaine.

Metyleenivioletti
[englanti methylene violet, Bernthsen methylene violet · ranska violet de mthylne]
[CI 52041 | (CI 50205), CI 50206 (methylene violet 3rax, diethyl safranine)]
Metyleenivioletin kehitti August Bernthsen (1885). Jauheena mustanviolettia. Väriainetta käytetään mm. tekstiilien ja paperin värjäykseen sekä kemiallisissa tutkimuksissa.
Metyleenivioletista löytyy hyvin vähän tietoa ja saatavilla oleva tieto on melko ristiriitaista. Sekä CI 50206 että CI 52041 violettia myydään bernthsenin metyyliviolettina.
CI 50205 C14H12N2OS
CI 50206 C22H23N4CI

Mineral black kts. slate black

Mineral grey
[PBk19, CI 77017] Luonnonpigmentti, sekoitus hiiltä ja silikaattia (AlHSi2O6). Hieman peittävä.
Nimitystä käytetään myös huonolaatuisesta ultramariinisinisestä tai ultramariinin ja lamppumustan sekoituksesta.

Monthier blue
Sininen pigmentti (ferriammonium, FeNH4[Fe(CN)6), käytetään mm. keramiikassa.

Mono-oranssi, bentsimidatsolonioranssi H5G, permanenttioranssi

Kts. mono-oranssi

Musta maa
[englanti black earth · italia terra nera, creta nera, nero d'ardesia, nero Roma, nero di Russia, nero di schisto, nero di scaglia, pietra nera, terra di Venezia]
Epäorgaaninen luonnon mineraalipigmentti. Sekoitus kalsiumkarbonaatteja, rautaa ja mangaania. Tunnettu esiajalta, käytetty mm. 1400-luvulla. Voidaan käyttää kaikilla kuvataidetekniikoilla.

Lähteitä / lukemista
Mandarin yellow
Vintage Pens Mandarin Yellow Primer [vintagepens.com | 04X04]
Jim's Fountain Pen Site Parker Duofold Mandarin Yellow [jimgaston.com | 04X04]

Mazarine blue
Websters Online Dictionary [websters-online-dictionary.org | 07X04]

metyleenivihreä
The Compton Group - Sonoelectrosynthesis: leuco-Methylene Green [physchem.ox.ac.uk/~rgc/research/sonoelsynth/MG.htm | 05VI04]

metyleenivioletti:
Fisher Scientific [fishersci.com | 30IX04]
Sigma-Aldrich [sigmaaldrich.com | 30IX04]