-

Mauve, mauveiini

[englanti mauve, Perkin's mauve, Perkin's violet · espanja mordor · ei merkittäviä vanhoja nimityksiä tyrolinpunainen]

Mauve on tervaväri, eli aniliini, fenylamiini, väritön amiini (C27H24N4), jota käytetään mm. atsoväriaineiden valmistuksessa. Sana "aniliini" (aniline) tulee indigokasvin nimestä anil, joka puolestaan juontuu sanskriitin sanasta nila ("sininen" tai "indigo").

Historia

Mauve on jäänyt historiaan maailman ensimmäisenä aniliinivärinä, ensimmäisenä täysin synteettisenä väriaineena. Se on väri, jonka keksiminen mullisti koko maailman värjäysaine- ja tekstiiliteollisuuden.

Perkin's mauve oli 18-vuotiaan lontoolaisen laboratorioapulaisen, William Henry Perkinin, vuonna 1856 sattumalta aikaansaama substraattipigmentti - Perkin yritti etsiä lääkettä malariaan. Uuden väriaineen patentoiminen epäonnistui ja väri levisi siksi nopeasti. Myös värin edullisuus vaikutti nopeaan leviämiseen: värin raaka-ainetta, hiilitervaa oli paljon saatavilla, koska se oli Lontoon katujen kaasuvalaistuksen jäteainetta. Perkin kuitenkin itsekin hyötyi väristä: hän perusti keksintönsä pohjalta synteettisten väriaineiden tehtaan.

Violetteja ja mauve-sävyjen tullessa käyttöön niiden suosio kasvoi etenkin Ranskassa, joka oli aikakauden muodin mekka. Ranskassa muodin leviämiseen vaikutti suuresti se, että Ranskan keisarinna Eugenien mielestä mauve sopi hänen silmiensä väriin. Seurauksena mauvesta tuli kaikkien muotia seuraavien ranskattarien ihanneväri. Lyonsilaiset silkkivärjärit ottivat värin tuotantoon ja nimesivät sen mauveksi (ransk. / engl. mauve =malvanvärinen) kukan mukaan (toisten lähteiden mukaan mauve sai nimensä Van Goghin serkun, taidemaalari Anton Mauven mukaan). Brittiläinen värjärikunta pysytteli väreissä, jotka tunsi entuudestaan. Kuningatar Viktoria piti mauvenvärisiä vaatteita tyttärensä häissä 1858, jonka jälkeen mauve nousi muotiin myös Englannissa.

Muotiväri näkyi myös muualla kuin vaatteissa: vuonna 1881 Englannissa painettiin mauvenvärinen postimerkki.

[lisää: William Henry Perkin]

Nimiä

Mauve on myös yleinen nimitys vaalean violetille malvan sävylle, riippumatta siitä, millä se on värjätty.

Permanent mauve -nimellä on myyty sekä mangaaniviolettia [PV16] tai dioksatsiiniviolettia [PV23] pigmenttiä.