-

Värjäys: Rubia Värimatarat eli krapit

[Rubiaceae]

englanti madder · arabia al-lizari

Matarakasvit ovat olleet suosittuja värjäämisessä läpi aikojen ja kautta maailman. Yleisemmin värjäyskäytössä ovat olleet matarat eli ratasmatarat (Galium) sekä tällä sivulla esitellyt krapit eli värimatarat (Rubia).

Värimataroita on käytetty värjäykseen ympäri maailmaa. Idässä suosittiin Rubia cordifolia-mataraa, Euroopassa värimataraa (Rubia tinctoria; omalla sivullaan). Katso myös: Relbunium.

Rubia agostinhoi Makaronesiankrappi, makaronesianvärimatara

Rubia akane

[englanti Asian madder · jap. akane]

Käytetty silkin ja puuvillan värjäykseen mm. Japanissa. Sisältää purpuriinia, mutta ei alitsariinia. Japanissa Euroopassa laajalti käytetty värimatara (Rubia tinctoria) tunnetaan Japanissa "lännen akanena".

Rubia cordifolia (cardifolia) Rohtokrappi

[englanti Bengal madder, Indian madder · dzongkha choid, tsey · nepali mangito · sharchop-kha lanyi roo, laniru · hind. majith · sanskriitti, intia manjishtha, samanga · tseod · qian ca gen
· väriaine manjeet, munjeet, manjit, manjistha]

[Cinchonaceae]

Punaisen, oranssin, vaaleanpunaisen ja punaisenruskean sävyt. Sisältää mm. alitsariinia ja purpuriinia. Kasvaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Afrikassa ja Aasiassa, Kiinassa ja Japanissa.

Aikoinaan (Hollannista ostetuista mataroista) huonoin laatu oli mull ja sillä värjättiin ruskeita värejä. hienoinlaatuisimpia olivat crop tai krappe madder, keskilaatu oli gemeen.

Värillä voi värjätä silkkiä, villaa, polyesteriä ja nailonia, alunalla myös puuvillaa, mutta se ei ole niin arvostettu kuin värimataran (Rubia tinctoria) antama väri. Käytetty mm. Tiibetin vanhoissa matoissa. Se on myös tiibetiläisten munkkien kaavun rusehtavanpunaisen värin lähde.

Käytetty myös hiusvärinä.

Indigoa lisäämällä syntyy egyptinpurppurana (Egyptian purple) tunnettu väri.

Rubia discolor

Etiopiassa kasvi on rohtokasvi ja sen juuresta saadaan arvokasta mustaa väriä.

Rubia fruticosa Kanariankrappi, kanarianvärimatara

Rubia khasnia

Antaa tumman sävyn.

Rubia munjista

Antaa tumman sävyn.

Rubia peregrina Pensaikkokrappi, pensaikkovärimatara

[englanti wild madder, etruscan madder, garanche, garanche sauvage]

Vaaleanpunainen, punainen, kirkas oranssinpunainen. Eroaa hyvin vähän aitovärimatarasta (Rubia tinctoria), mutta antaa hieman vaaleamman ja hillitymmän, ruusunpunaisen värin.

Välimeren alue, Keski-Eurooppa. Viljelty Kiinassa.

Rubia sikkimensis

Rubia tenuifolia Pensaskrappi, pensasvärimatara

[englanti narrow-leaved madder
· heprea פואה מצויה]

Rubia tinctoria

Kts. Rubia tinctoria

Historia

Rubia cordifolia -mataraa käytettiin koptilaisten tekstiileissä 500-luvulla.

Japanissa rusojuuresta (Lithospermum erythrorhizon) ja akane-matarasta valmistettiin erityistä väriä, jotka käytettiin mm. pienten silkkiliinojen värjäämiseen. Molemmat kasvit kasvoivat Japanissa villinä ja niitä käytettiin värjäykseen viimeistään nara-ajalla. Nanbun feodaaliklaani suojeli kasveja ja värjäyksestä kehittyi teollisuutta, jonka tuotteita vietiin Edoon lahjoiksi keisarilliselle hoville ja shoguneille. Silkkivaatteen värjäystä varten kankaita violettiin lipeässä ja kuivatettiin auringossa (toiko-syyskuun välisenä aikana), shikon zomea varten työ toistettiin 20 kertaa, akame zomea varten 130 kertaa. Prosessin jälkeen kankaisiin ei koskettu vuoteen. Itse värjääminen tapahtui liottamalla solmittuja kankaita isossa ammeessa värjäysliemessä. Prosessi toistettiin vähintään kymmenen kertaa, jonka jälkeen vaatteet kuivatettiin auringossa. Solmujen avaamisen jälkeen vaatteita pidetiin kahdesta neljään vuoteen säilössä, jotta väri "asettuisi".

Tiibetissä mataranjuurella värjätty villa keitetään maidossa, kuivataan, keitetään uudelleen matarajuuren kanssa.