-

Sanontoja, sanaleikkejä ja ilmaisuja, jotka liittyvät väriin

Lisää sanontoja, sanaleikkejä ja ilmaisuja kunkin värin sivulla: musta, harmaa, valkoinen, vaaleanpunainen, punainen, violetti, sininen, turkoosi, vihreä, keltainen, oranssi, ruskea

suomi

Kun asia on värittynyt, se ei ehkä ole aivan totuudenmukainen.

Tunnustaa väriä (tunnustaa maata) ilmaista avoimesti esim. poliittinen kantansa, korttipelissä pelata vaadittua maata

Värisuora on paitsi eräissä korttipeleissä, myös politiikassa käytetty ilmaisu silloin, kun saman puolueen henkilöt ovat esim. kaupungin kaikissa johtavissa viroissa

Englanti

Accidental colours -termi viittaa väreihin, jotka näkyvät, kun tuijotetaan kirkasta objektia (esim. suoraan lamppua) ja käännetään sitten katse valkoiseen pintaan.

Dyed in wool Nykyään sanontaa käytetään ihmisestä, joka on sitoutunut hyvin vahvasti johonkin uskoon tai perinteeseen, eikä tule todennäköisesti muuttamaan näkökantaansa, vaikka maailma muuttuisi ympäriltä. Aikoinaan villa saatettiin värjätä huopaisessa muodossaan (fleece), ennenkuin se kehrättiin langoiksi. Niin väri imeytyi villaan kauttaaltaan.

He was with the colours tarkoittaa, että henkilö on aktiivisessa asepalveluksessa.

His coward lips did from their colours fly. - ei ole puhekykyinen (armeijassa pelkurit pakenevat; tässä väri pakenee huulilta)

Horse of a different color ('erivärinen hevonen') - aivan jotain muuta; vaihtoehto; erilainen kuin muut käsiteltävät asiat. Kun hevoset syntyvät, ne rekisteröidään ja rekisteritietoihin laitetaan myös hevosen väri. Rekisteritiedot siirtyvät aina uudelle omistajalle hevosen myynnin myötä. Jos rekisteriin merkitty väri ei olekaan sama kuin mitä hevonen on, herää epäilys siitä, kuuluuko rekisteri jollekin toiselle hevoselle. Alkujaan sanonta lienee peräisin Shakespearelta.

Nail your colours to the mast ('naulata värinsä mastoon') pitää pintansa loppuun saakka. Meritaisteluissa laivojen liput (colours) laskettiin alas antautumisen merkiksi. Niin kauan, kun lippu liehui ylhäällä, taistelu ei päättynyt.

Off-Colour on värjäreiden termi. Se viittaa väritulokseen, joka ei vastaa laatuvaatimuksia tai on väärän sävyinen. Puhekielessä termillä saatetaan tarkoittaa esimerkiksi yleiseen normiin sopimatonta vitsiä - off-colour joke.

To show your true colours - 'näyttää oikeat värinsä', paljastaa oikea minänsä. Colour viittaa edelleen sotilaskäytössä myös tiettyyn rykmenttiin tai joukkoon (esim. to join the colours tarkoittaa armeijjaan liittymistä). Aikanaan 'sivistyneessä' merisodankäynnissä oli sääntönä, että jokaisen laivan piti taisteluun käydessä liputtaa omalla lipullaan. Joskus laivat kuitenkin pitivät väärän maan (vaikka oman vastahyökkääjänsä) lipun liehumassa ja vaihtoivat sen omaansa vasta (näyttäen 'omat värinsä'), kun olivat päässeet taisteluetäisyydelle. Tähän liittyy myös toinen fraasi to sail under false colours, joka merkitsee pettämistä.

To come out in his true colours, to show his/her real colours 'näyttää todellisen värinsä', paljastaa todellisen minänsä; myös to see things in their true colours - nähdä asiat todellisessa valossa

To desert ones colours 'kääntää takkinsa', muuttaa mieltään

To paint in bright colours, ...couleur de rose 'maalata kirkkailla väreillä' - kuvata asiat hienompina kuin mitä ne ovat

To pass with flying colors ('mennä läpi lentävin värein') hoitaa jotain menestyksekkäästi, onnistua. Tämäkin sanonta on peräisin laivastosta. Kun voittajalaivasto palasi taistelusta kotisatamaan, kaikki alukset liputtivat (fly one's colours). Tai toisen tarinan mukaan: laivojen piti toista laivaa ohittaessaan nostaa oma lippunsa mastoon, jotta eteneminen saattoi sujua konflikteitta.

Wearing his/her/its colours asettua vahvasti jonkun henkilön kannalle tai asian taakse

Without colour, In nud veritate - 'olla alaston', ilman naamiota


colour up ('värittyä') punastua

off-color röyhkeä, likainen, osoittaa huonoa makua

technicolor yawn - amerikkalainen ilmaisu oksennukselle...

saksa

Die Blaubeeren sind rot, wenn sie noch Grün sind - mustikat ovat raakoina punaisia (sananmukaisesti 'sinimarjat ovat vihreinä punaisia') :)

Puuttuuko joku? Kerro