-

alkuaine: kupari

[englanti copper · latina cuprum, aes cuprus (Kyproksen vaski) · kreikka chalkos · heprea seper · sumeri kaxudbar, udxkabar, sibar, urudu kupari, kuparinvärinen · lätti varsh, rudu (kuparinvärinen) · liettua varias · muinaispreussi wargien · akkadin kieli siparru · arabia sifrun]
Kreikan kupros tarkoittaa Kyprosta, joka oli ennen kuparin päälähde.


[Cu] [Pigment metal 2, CI 77400]

Kupari on vihertävää tai punertavaa, pehmeätä ja venyvää metallia, joka johtaa hyvin lämpöä ja sähköä. Sitä on louhittu jopa jo 3000 (joidenkin lähteiden mukaan 5000) vuotta ennen ajanlaskun alkua ja käytetty jo esihistoriallisella ajalla käyttö- ja koriste-esineisiin. Kupari on myös tärkeä hivenaine, jota löytyy esim. perunoista; suurina annoksina kupari on myrkyllistä. Tärkein kuparimalmi on kuparikiisu (CuFeS2), kuparisulfideja ovat mm. kovelliini (CuS), kuparihohde (Cu2S), enargiitti (Cu2AsS4) ja borniitti (Cu5FeS4).

Antiikin käsityksen mukaan kupari oli peräisin Kyproksen saarelta, jonka rannalla jumalatar Afrodite syntyi meren vaahdosta. Afroditen roomalainen vastine oli Venus, minkä vuoksi kuparia pidetään myös Venus-planeetan maanpäällisenä vastineena. Läntisessä Afrikassa kupari on symboloinut valoa ja lämpöä.

Nykyään kuparia louhitaaan mm Yhdysvalloista, Kanadasta, Zambiasta, Zairesta, Perusta ja Chilestä.



Kuparin rapautumistuotteita ovat mm. atsuriitti, malakiitti ja bronkantiitti.
Atsuriitti eli kuparilasuuri on sininen kuparimineraali (emäksinen kuparikarbonaatti, CuO· Cu(OH)2 tai 2CuCO3 · Cu(OH)2 tai Cu3(CO3)2(OH)2), murskattuna käytetään sinisenä maaliaineena. Malakiitti eli vuorivihreä on vihreä kuparimineraali (Cu2(OH)2CO3 tai CuCO3 · Cu(OH)2), jota käytetään atsuriitin tavoin murskattuna maalipigmenttinä. Vuorivihreäksi (mountain green) kutsutaan myös atsuriitin ja malakiitin sekoitusta (Cu2CO3(OH)2 + Cu3(CO3)2(OH)2). Kun atsuriitti tai malakiitti murskataan hienoksi jauheeksi, jauheesta tulee harmahtavaa. Näitä harmaita jauheita kutsutaan mm. nimillä English ashes, German ashes ja Haarlem ashes.

Bronkantiittiakin on tunnistettu jonkin verran maalauksista, mutta tärkeä pigmentti se ei ole ollut.

Krysokolla on kuparimineraalin rapautumistuote, sinivihreää kuparisilikaattia (CuSiO3 · H2O + Cu2CO3(OH)2+ CuCO3(OH)2), käytetty mm. pigmenttinä. Kuparisilikaatteja on myös egyptinsinisessä (CaCuSi4O10). Turkoosia (CuAl6(PO4)4(OH)8 · 5H2O) on käytetty murskatussa muodossa maalipigmenttinä; turkoosi koostuu vesipitoisen alumiinifostaatin ei-kiteisestä muodosteesta ja kuparia siinä on vain pieniä määriä.

Bremeninsininen (kuparihydroksidi Cu(OH)2 tai CuO + H2O) on sininen maaliväri ja sitä käytetään myös selluloosan liuottimena tekokuituteollisuudessa. Bremenin sinistä kutsutaan myös synteettiseksi atsuriitiksi.

Kupari-indigo on vanha nimitys kuparirikkisulfidille (CuS).

Espanjanvihreällä (verdigris) tarkoitetaan väriaineina käytettyjä kupariasetaatteja (basic copper acetate Cu(CH3COO)2 · 2H2O tai Cu(C2H3O2)2 · 2Cu(OH)2 tai Cu(OH)2 · (CH3COO)2 · 5 H2O). Kyseessä on harmaanvihreä patina, jota muodostuu kuparin tai pronssin pinnalle. Vihreänä pigmenttinä käytetty kupariresinaatti (Cu(C19H29COO)2) valmistetaan tärpätistä ja espanjanvihreästä.

Uusimmista väreistä ftalosyaanivärit, ftalosininen ja ftalovihreä lienevät tunnetuimmat kuparikompleksivärit.

Veronanvihreä on vihreä kupariarsenaatti (Cu3(AsO4)2 · 4H2O), käytetty myös maaliaineena. Scheelenvihreä puolestaan on kupariarsenaatin ja emäksisen kuparikarbonaatin seos (CuHAsO3) ja oli ensimmäinen arsenikkia sisältävä pigmetti. Schweinfurtinvihreä on kirjaimellisesti myrkynvihreä kupariasetoarsenaattiväri (Cu(C2H3O2)2 · 3Cu(AsO2)2 tai Cu(CH3COO)2 · 3Cu(AsO2)2). Väri esilteltiin 1800-luvulla hyönteismyrkkynä nimellä pariisinvihreä.

Kupariruskea on puhdasta kuparioksidia (ashes of copper, cuprous oxide Cu2O) käytetään lasin ja emalin värjäykseen.

Gentelenvihreä (Gentelesgrün) on kuparitinaoksidia. Sitä on käytetty pigmenttinä, mutta ei mainittavasti.

Van Dyken punainen on kupariferrosyanidia (Cu2[Fe(Cn)6). Sitä on käytetty punaisena maaliaineena, jos väri on ruskea, sitä kutsutaan nimellä Hatchettin ruskea.

Vitrioli ja vithrilli ovat vanhoja nimityksiä erityisesti kuparisulfaateille (myös muiden raskaiden metallien sulfaateille). Sinistä vitriolia (blue vitriol, blue copperas, blue vitriol crystalline copper suplhate CuSO4 · 5H2O) käytetään mm. puretteena värjäyksessä sekä pigmenttien ainesosana. Kuparisulfaattia (kuparivithrilli, copper sulphate CuSO4 ( ·5H2O)) käytetään mm. galvanotekniikassa ja peitta-aineena. Vithrilli eli vitrioli on saanut nimensä sen lasinkaltaisen ulkonäön mukaan (lat. vitrum=lasi).

Spinel black on kuparista ja mangaanista valmistettu aitomusta, joka ei heijasta ainuttakaan väriä.

Muita kuparipitoisia väriaineita ovat mm. bremeninvihreä (Cu(OH)1-2 +H2O), brunswickinvihreä (CuCl2 + Cu (OH)2), Florence brown (Cu(CN)2), green verditer (CuCO3 · Cu(OH)2)