-

Värjäys: Umbilicaria Napajäkälä

englanti brown rock lichen

Useat suvun jäkälät sisältävät orseljia.

Umbilicaria papulosa

Jäkälästä saadaan punaista väriä. Käytetty mm. Pohjois-Amerikassa.

Umbilicaria pustulata Kuhmunapajäkälä

[englanti rock tribe, (pustulatous moss)]

Punainen, lila. Ei tartu puuvillaan, mutta tekokuituun (esim. nailon) tarttuu. Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Kirjassa A Popular History of British Lichens (1856) kerrotaan, että jäkälästä saadaan ammoniakkikäsittelyllä hyvin voimakasta orseljia, ja sitä tuodaan Lontoon orseljintekijöille suuressa määrin Norjasta ja Ruotsista kauppanimellä "Pustulatous Moss." Kirjassa mainitaan myös, että Linnaeus kertoo siitä saatavan punaista väriainetta ja Witheringin mukaan siitä voidaan valmistaa myös mustaa maalia.

Umbilicaria proboscidea

Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Umbilicaria spodochroa Rannikkonapajäkälä

Umbilicaria vellea

[englanti rock tribe]

Jäkälästä saadaan sinistä.

Umbilicaria virginis

Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Historia

Suvun jäkäliä käyttivät punaisella värjäykseen mm. inkat Huyancossa.

Ohjeita

Napajäkälää murskataan ammoniakkiliuokseen tai ureaan. Liuoksessa jäkälä alkaa käydä. Jos pää kestää, voi käyttää myös omaa ureaansa. Vahvasti ryypänneen henkilön virtsa on suositelluinta. Testaa väriä parin päivän kuluttua langanpätkillä. Villaan väri tarttuu hyvin, mutta napajäkälän väri kiinnittyy helposti myös tekokuituun. Puuvillaan väri ei tartu. Jos väri miellyttää, kaada seos kattilaan ja lisää vettä ja langat joukkoon. Keittämällä lankoihin tulee helposti ruskeita värisävyjä. Jos lankoja ei keitä, niiden pitää liota käymisliemessä mieluummin vähintään viikon.

---

Joitakin Umbilicaria -lajikkeita käytetään ruokana; esimerkiksi Umbilicaria esculenta (jap. Iwa-take tarkoittaa 'kivisientä') on Japanilainen arvostettu herkku keitoissa ja uppopaistettuna. Samaa jäkälälajia käytetään kiinalaisessa lääketieteessä.

Lue lisää orseljista, muista jäkälistä

 

 

Lähteitä / lukemista

Lindsay, W. Lauder A Popular History of British Lichens, comprising an account of their structure, reproduction, uses, distribution and classification. Lovell Reeve, Lontoo 1856
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit: Jäkälät; Umblicaria; Orselji tai lakmus